VELUX Commercial Blog

Op de blogpagina van VELUX Commercial vindt u informatie over de verschillende aspecten van ontwerpen met daglicht en het monteren van daglichtoplossingen, speciaal voor de utiliteitsbouw.

Zo vindt u de informatie die u nodig hebt. Onze blogs, geschreven op basis van onze kennis en expertise, zijn onderverdeeld in onderstaande categorieën. Van duurzaam gebouwontwerp tot ventilatiestrategieën voor kantoren, wij helpen u met de belangrijkste aspecten om licht tot leven te brengen in uw utiliteitsgebouw.

Afbeelding interieur hoofdkantoor DSV met VELUX modulaire lichtstraten
Voorschriften en normen

Wat is EN 17037?

De nieuwe Europese Norm EN 17037 gaat over daglicht in gebouwen. EN 17037 werd eind 2018 gepubliceerd en is de eerste Europese norm die exclusief focust op daglichtontwerp in gebouwen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze producten, kennis over gezonde gebouwen en inspirerende project.

Daglicht en Architectuur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively influence these five factors?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Daglicht ervaren in een bebouwde omgeving

A considerable body of research shows that people prefer daylit spaces to those lacking natural light. Why should this be? If there is sufficient light to see, why would people prefer one source to another? To answer this question, we need to understand the evolved relationship between humans and natural light.

By Judith Heerwagen, Ph.D., environmental psychologist in Seattle, Washington.

Hessenwaldschule met VELUX modulaire lichtstraten

Er bestaat geen twijfel over dat het fysieke ontwerp van een klaslokaal een positief of negatief effect kan hebben op leerresultaten van kinderen. De afgelopen decennia is uit verschillende onderzoeken gebleken dat een consistent thermisch comfort hierbij een van de belangrijkste factoren is.

Lichtstraatoplossing met Sheddakmodules 40-90˚, Sågbäckgymnasiet, Huddinge, Zweden

In 2012 kwam er een einde aan tien jaar overleg, toen de lokale overheid een plan aannam om de oude school in Huddinge, Zweden te renoveren. De school uit 1961 was in de stijl van de jaren zestig gebouwd en was in goede staat.

Kinderdagverblijf/kleuterschool in Aarup, Denemarken, met VELUX modulaire lichtstraten

Een slechte luchtkwaliteit in scholen kan de oorzaak zijn van verminderde concentratie en lagere prestaties, maar ook van een hoger ziekteverzuim. Goede ventilatie is daarom essentieel bij het ontwerpen van gezonde klaslokalen die bijdragen aan goede leerprestaties. Slechte luchtkwaliteit in klaslokalen heeft niet alleen invloed op het concentratievermogen van leerlingen, maar kan ook schadelijk zijn voor hun algehele gezondheid en welzijn.

E-book over de nieuwe daglichtnorm EN 17037