Binnenklimaat

Een binnenklimaat strategie vormt een integraal onderdeel van een utiliteitsgebouw en er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.

In onze blogs bespreken we het belang van de binnenluchtkwaliteit voor de gebruikers van het pand en hoe ventilatie, samen met daglicht, een belangrijk onderdeel vormt van een gezond en duurzaam gebouw.

Lichtstraten met natuurlijke ventilatie in Strawberry Field Cafe
Binnenklimaat

Een verbeterde binnenluchtkwaliteit door natuurlijke, mechanische of hybride ventilatie

Ventilatie draagt bij aan het realiseren van een goede binnenluchtkwaliteit, doordat CO2 en ongewenste verontreinigende stoffen kunnen ontsnappen en verse lucht naar binnen wordt gelaten. Mensen brengen 90% van hun tijd binnen door. De juiste ventilatiestrategie kan het welzijn en comfort van de gebouwgebruikers bevorderen door middel van mechanische, natuurlijke of hybride ventilatie. Andere voordelen van een ventilatiestrategie in een utiliteitsgebouw zijn een hogere productiviteit, een beter concentratievermogen en verbeterde prestaties.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze producten, kennis over gezonde gebouwen en inspirerende project.

Atrium met ventilerende lichtstraten

Als er geen ventilatiestrategie is, kan een utiliteitsgebouw te maken krijgen met oververhitting. Vooral in ruimtes waar apparaten, gebouwgebruikers en elektronica warmte afgeven of waar onvoldoende zonwering is op warme dagen. Verkoeling door natuurlijke ventilatie verbetert het thermisch comfort in utiliteitsgebouwen als op het juiste moment de juiste hoeveelheid frisse lucht binnen wordt gelaten. Dit verlaagt de binnentemperatuur, vermindert warmteopbouw en biedt gebouwgebruikers een comfortabele omgeving om in te werken, leren of ontspannen.

Kinderdagverblijf/kleuterschool in Aarup, Denemarken, met VELUX modulaire lichtstraten

Een slechte luchtkwaliteit in scholen kan de oorzaak zijn van verminderde concentratie en lagere prestaties, maar ook van een hoger ziekteverzuim. Goede ventilatie is daarom essentieel bij het ontwerpen van gezonde klaslokalen die bijdragen aan goede leerprestaties. Slechte luchtkwaliteit in klaslokalen heeft niet alleen invloed op het concentratievermogen van leerlingen, maar kan ook schadelijk zijn voor hun algehele gezondheid en welzijn.

Ryparken Lille Skole met VELUX lichtstraten

Ryparken Lille Skole (letterlijk 'Ryparken kleine school') is gevestigd in een oude textielfabriek in Kopenhagen. Jarenlang hadden de school en zijn gebruikers last van de vervallen staat van het gebouw. Tot begin 2010, toen het schoolbestuur besloot om een groot renovatieproject te beginnen.

Hessenwaldschule met VELUX modulaire lichtstraten

Er bestaat geen twijfel over dat het fysieke ontwerp van een klaslokaal een positief of negatief effect kan hebben op leerresultaten van kinderen. De afgelopen decennia is uit verschillende onderzoeken gebleken dat een consistent thermisch comfort hierbij een van de belangrijkste factoren is.

Hessenwaldschule

Net als voor de bordjes pap uit het bekende sprookje Goudlokje en de drie beren, geldt ook voor klaslokalen dat ze niet te warm, niet te koud, maar precies goed moeten zijn.

VELUX modulaire lichtstraten voorzien Exeter College van daglicht

Wist u dat goed ontworpen klaslokalen een aanzienlijke invloed hebben op leerprestaties? Uit onderzoeken is gebleken dat betere fysieke kenmerken van klaslokalen het leervermogen van leerlingen stimuleren.

Gezondere Scholen Bouwen: zes manieren om onze kinderen beter te laten leren