Daglichtoplossingen voor luchthavens en treinstations


Het oude koninklijke station in Ballater
Het oude koninklijke station in Ballater

Daglichtoplossingen voor luchthavens en treinstations zijn een uitdaging voor ontwerpers. Maar ze leveren ook veel op voor de mensen die zich vaak in deze drukke ruimtes begeven. Reizigers voelen zich vaak gefrustreerd of overweldigd op luchthavens of in treinstations. Een goed ontwerp met daglicht heeft echter een positieve invloed op deze emoties.

Als er rekening wordt gehouden met het welzijn van werknemers en reizigers, kan dit een transformatie teweegbrengen. Als er daglichtoplossingen worden toegepast in hallen valt er meer licht binnen in openbare ruimtes. Hierdoor verbetert het welzijn en de productiviteit van werknemers en wordt de energie-efficiëntie van het gebouw verhoogd. Goede daglichtomstandigheden leiden er ook toe dat mensen langer in uw gebouw willen blijven.

Veranderingen in vereisten aan licht voor de infrastructuur voor reizigers

Reizigers en passagiers hebben behoefte aan comfort en een positief gevoel als ze tijd doorbrengen in gemeenschappelijke ruimtes. Deze behoeften zijn opgemerkt door bouwers en autoriteiten. Als het gaat om renovaties en nieuwbouwprojecten, kan innovatie leidend zijn voor het ontwerp.

Winkelpanden en hotellobby's zijn een goed voorbeeld van hoe er meer rekening wordt gehouden met de behoeften van consumenten. Natuurlijk licht zorgt voor uitnodigende en lichte ruimtes die consumenten een gevoel geven dat ze welkom zijn. Dit levert potentieel inkomsten op voor bedrijven en verbetert het welzijn van mensen. Goed daglicht draagt ook bij aan de veiligheid, zeker in drukke ruimtes waar geen cameratoezicht is.

Minder behoefte aan kunstverlichting in stationshallen

Goed daglicht leidt tot minder elektriciteitsgebruik. Oplossingen met diffuus licht verminderen tevens schittering. Hierdoor kunnen bedrijven vaker zonder kunstverlichting werken. 

VELUX Commercial levert duurzame, innovatieve daglichtoplossingen voor luchthavens en treinstations. Station Almere Centrum had het ambitieuze projectdoel om het groenste treinstation van Nederland te worden. Er werden meer dan 1200 zonnepanelen geplaatst tijdens een project waarbij alle glazen lichtstraten werden vervangen. Daarnaast werden er bij dit uitgebreide renovatieproject 126 lichtkoepels vervangen. 

Station Almere Centrum

Almere Railway Station

Gespecificeerde daglicht- en ventilatieoplossingen voor openbare doorstroomlocaties 

VELUX Commercial heeft een assortiment met verschillende oplossingen, waaronder lichtkoepels en glazen platdakramen, lichtstraten en glasdakconstructies. We bieden flexibiliteit bij het ontwerp evenals verschillende accessoires die aan uw behoeften voldoen, zoals rook- en warmteafvoer (RWA). 

Daarnaast bieden we volledige ondersteuning tijdens elke fase van uw bouwproject, van productkeuze tot technisch advies, montage en aftersales service. We zorgen ervoor dat uw project goed verloopt. Door onze expertise en continue ondersteuning is VELUX Commercial uw voorkeurspartner voor daglicht- en ventilatieoplossingen.

eBook -  Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen

Gerelateerde artikelen

Het Bodmin Jail Hotel met glazen zadeldak

Het potentieel van daglicht maximaliseren in hotels en conferentiecentra heeft verschillende voordelen. Gasten en bezoekers vinden het prettiger om tijd door te brengen in natuurlijkere gemeenschappelijke ruimtes. En het personeel is tevredener en productiever.

Buitenaanzicht belevingskantoor Appèl

Daglichtoplossingen kunnen de productiviteit, het comfort en het welzijn van werknemers vergroten. Daglichtinval is tevens energie-efficiënt en voordelig aangezien er minder kunstverlichting nodig is. Bekijk ons e-book: Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen en ontdek hoe daglicht invloed heeft op gebruikers van utiliteitsgebouwen en hoe u daglicht kunt integreren in het gebouwontwerp.

Sophie Amalie Gården met glazen panelen

Voldoende daglicht in zorginstellingen heeft verschillende voordelen. Goede daglichtomstandigheden dragen bij aan het herstel van patiënten en verbindt mensen met de buitenwereld. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die langere tijd in het ziekenhuis verblijven tijdens hun herstel. Maar het draagt ook bij aan meer comfort voor de werknemers. In de wintermaanden kunnen mensen die last hebben van winterdepressie,  baat hebben bij een maximale blootstelling aan daglicht. Ramen en dakbeglazing kunnen een belangrijke rol spelen bij positiviteit, gezondheid en productiviteit.

Sportcentrum Bertrange met Grillodur daglichtsysteem

Daglichtoplossingen zijn een verrijking voor mensen die naar een sportcentrum komen. Natuurlijk licht in een sportieve omgeving draagt bij aan een prettig gevoel tijdens het sporten. Er wordt meer gebruik gemaakt van gemeenschappelijke ruimtes als het licht evenredig wordt verdeeld en er veel frisse lucht is. Het is bewezen dat een verbinding met de buitenwereld het humeur en het algehele welzijn van mensen verbetert.

Daglicht en Architectuur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively influence these five factors?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Drie terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten

Daglichtoplossingen dragen bij aan het creëren van hoogwaardige, aantrekkelijke en comfortabele ruimtes. Er zijn verschillende daklichtoplossingen beschikbaar om de daglichtinval in openbare gebouwen te maximaliseren. Openbare gebouwen zijn publiek toegankelijk voor iedereen. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals het gemeentehuis, zijn ook openbare gebouwen.