Daglichtoplossingen zorgen voor natuurlijk licht dat goed is voor patiënten en medewerkers


Sophie Amalie Gården met glazen panelen
Sophie Amalie Gården met glazen panelen

Voldoende daglicht in zorginstellingen heeft verschillende voordelen. Goede daglichtomstandigheden dragen bij aan het herstel van patiënten en verbindt mensen met de buitenwereld. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die langere tijd in het ziekenhuis verblijven tijdens hun herstel. Maar het draagt ook bij aan meer comfort voor de werknemers. In de wintermaanden kunnen mensen die last hebben van winterdepressie,  baat hebben bij een maximale blootstelling aan daglicht. Ramen en dakbeglazing kunnen een belangrijke rol spelen bij positiviteit, gezondheid en productiviteit.

Er wordt continu wetenschappelijk en medisch onderzoek gedaan naar de voordelen daglicht. De Universiteit van Oregon onderzoekt momenteel de invloed van daglicht op het microbioom en de potentiële invloed die daglicht heeft op de overlevingskans van bacteriën en virussen die resistent zijn voor antibiotica.

Zorginstellingen verbeteren met natuurlijk licht

De positieve impact die zonlicht heeft op onze gezondheid is elke dag van belang voor ons allemaal. Maar zonlicht speelt ook een belangrijke rol bij het herstel van patiënten. Als het lichaam het circadiaanse ritme kan volgen in een zorginstelling, draagt dit bij aan het herstel. Mensen reageren goed op uitgebalanceerde hoeveelheden licht gedurende de dag en duisternis gedurende de nacht.

Te veel kunstverlichting kan er ook voor zorgen dat onze biologische klok minder goed functioneert. Dit kan leiden tot een slechtere nachtrust en onrust, terwijl de patiënt juist moet rusten en herstellen.

Zorgverleners ondersteunen met betere daglichtoplossingen

Voldoende daglicht zorgt ervoor dat zorgverleners meer plezier hebben in hun werk en minder werkstress ervaren. Bij uitdagende rollen zoals verpleger of arts kan een aangename werkomgeving een belangrijke invloed hebben op het welzijn. Een raam met uitzicht naar buiten heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op productiviteit en geluk.

Het energieverbruik van zorginstellingen verlagen

Dakbeglazing laat natuurlijk licht binnenvallen wat het energieverbruik kan verlagen. Door de juiste daglichtinval is er minder behoefte aan kunstverlichting, wat kosten bespaart. 

Specificeren van oplossingen voor zorginstellingen

Of het nu gaat om nieuwbouw- of renovatieprojecten, VELUX Commercial heeft een assortiment met flexibele daglichtoplossingen. Ons productassortiment bevat onder andere lichtkoepels en glazen platdakramen, lichtstraten, glasdakconstructies en opties voor comfortventilatie en rookafvoer. Wij helpen u graag zodat u aan de specifieke behoeften van uw project kunt voldoen.

Lees meer over het hoofdkantoor van DZNE in Bonn, Duitsland, en waarom er is gekozen voor twee atriumdaken met 138 modulaire lichtstraten als blikvanger van dit indrukwekkende gebouw. Het pand baadt in het natuurlijke licht en frisse lucht en biedt een inspirerende werkomgeving voor de onderzoekers.

Van productkeuze tot aftersales service en onderhoud: we bieden volledige ondersteuning, ook nadat uw project voltooid is. VELUX Commercial: dankzij onze expertise zijn we uw voorkeurspartner voor daglicht- en ventilatieoplossingen.

Neem contact met ons op voor meer informatie over het specificeren van daglichtoplossingen voor zorginstellingen.

DZNE kantoor, het Duitse centrum voor neurodegeneratieve aandoeningen

DZNE kantoor, het Duitse centrum voor neurodegeneratieve aandoeningen

eBook -  Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen

Gerelateerde artikelen

Sportcentrum Bertrange met Grillodur daglichtsysteem

Daglichtoplossingen zijn een verrijking voor mensen die naar een sportcentrum komen. Natuurlijk licht in een sportieve omgeving draagt bij aan een prettig gevoel tijdens het sporten. Er wordt meer gebruik gemaakt van gemeenschappelijke ruimtes als het licht evenredig wordt verdeeld en er veel frisse lucht is. Het is bewezen dat een verbinding met de buitenwereld het humeur en het algehele welzijn van mensen verbetert.

Daglicht en Architectuur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively influence these five factors?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Drie terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten

Daglichtoplossingen dragen bij aan het creëren van hoogwaardige, aantrekkelijke en comfortabele ruimtes. Er zijn verschillende daklichtoplossingen beschikbaar om de daglichtinval in openbare gebouwen te maximaliseren. Openbare gebouwen zijn publiek toegankelijk voor iedereen. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals het gemeentehuis, zijn ook openbare gebouwen.

Modulaire lichtstraten zorgen voor comfortventilatie en natuurlijk licht in de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes van de Peder Lykke-school. Foto: ITCHY.

ledereen kent het beste medicijn tegen winterdepressie: er even tussenuit naar een warme, zonnige omgeving met witte stranden en een helderblauwe zee.

Vogelperspectief op Otto Suhner AG daklichten

Als u maximaal daglicht laat binnenvallen in een industriële gebouw, heeft dat verschillende voordelen. Goed daglicht leidt tot meer comfort, een betere gezondheid en een hogere productiviteit. Daarnaast kan een goed daglichtontwerp bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Of het nu gaat om een magazijn, fabriek of hoofdkantoor, VELUX Commercial helpt u graag met de veiligste oplossing.

Jumbo Food Market met Vario Therm lichtstraatsysteem

Fysieke winkels die de concurrentie aangaan met webwinkels zullen hun klanten een optimale ervaring moeten bieden. Retailpanden met natuurlijk daglicht bieden een completere ervaring voor klanten. Goed daglicht creëert ook een aangename omgeving voor werknemers. Natuurlijk licht zorgt voor prettige ruimtes die consumenten uitnodigen om er tijd door te brengen. Daglichtproducten kunnen een voordelige keuze zijn en verminderen het energieverbruik door kunstverlichting.