Wat is EN 17037?


Afbeelding interieur hoofdkantoor DSV met VELUX modulaire lichtstraten
Afbeelding interieur hoofdkantoor DSV met VELUX modulaire lichtstraten

De nieuwe Europese Norm EN 17037 gaat over daglicht in gebouwen. EN 17037 werd eind 2018 gepubliceerd en is de eerste Europese norm die exclusief focust op daglichtontwerp in gebouwen.

EN 17037 vervangt een lappendeken aan normen uit verschillende Europese landen of biedt houvast als er nog geen norm bestond.

Daglicht is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van gebruikers van een gebouw. Het zorgt voor voldoende licht om taken uit te voeren en het creëert een verbinding met de buitenwereld. Voldoende daglicht resulteert ook in een mooie energiebesparing, omdat er minder behoefte is aan kunstverlichting. Al deze factoren hebben geleid tot de publicatie van EN 17037.

E-book over de nieuwe daglichtnorm EN 17037

Wanneer wordt EN 17037 van kracht?

De exacte datum waarop EN 17037 wordt geïntroduceerd, hangt af van het moment waarop de nieuwe norm wordt geïntegreerd in de nationale normen. De normatieve instanties moeten een nationale annex (NA) creëren met lokale informatie, die helpt bij de lokale implementatie van de aanbevelingen in de norm.

VELUX Commercial heeft de rekenmethodes die in de EN 17037 worden gespecificeerd bestudeerd in relatie tot lichtstraten. We staan voor u klaar om technische ondersteuning te bieden en vragen te beantwoorden over de manier waarop onze producten kunnen bijdragen aan daglichttoetreding in uw commerciële project.

Wil u meer informatie over de inhoud van de nieuwe norm? Lees dan volgende post: Welke aspecten van daglichtontwerp vallen onder EN 17037?

Gerelateerde artikelen

VELUX modulaire lichtstraten met binnenzonwering

De nieuwe Europese norm voor werken met daglicht gaat over vier gebieden: daglichttoetreding, uitzicht naar buiten, toegang tot zonlicht, voorkomen van schittering.

Afbeelding interieur Glenpark Early Years met VELUX modulaire lichtstraten

De nieuwe Europese norm voor daglichttoetreding in gebouwen, EN 17037, is zo opgesteld dat hij op elk soort gebouw kan worden toegepast.