Build for Life

Een nieuwe kijk op design om gezondere en duurzamere commerciële gebouwen te creëren

De tijd voor positieve verandering is nu

Bij VELUX geloven we dat we de klimaat gerelateerde uitdagingen van de 21e eeuw actief moeten aanpakken en moeten samenwerken met de bouwsector om te helpen mensen en de planeet opnieuw te verbinden door gezondere, meer duurzame gebouwen.

Build for Life is een multidisciplinair initiatief dat is opgezet om mensen en de planeet met elkaar te verbinden door een beter ontwerp van gebouwen. Onze hoop is om een kennisbibliotheek te creëren die anderen uitdaagt en inspireert om niet alleen opnieuw na te denken over hoe we bouwen, maar ook over de manier waarop we leven en omgaan met de natuurlijke wereld. De Build for Life Conference brengt architecten, ingenieurs, planners en academici samen die het belang van gezonde gebouwen willen onderzoeken aan de hand van projectvoorbeelden, innovatieve ontwerpen en academische bevindingen. Kijk mee en krijg inzicht van onschatbare waarde van toonaangevende professionals die een nieuwe definitie geven aan de manier waarop gebouwen worden ontworpen en door de gebruikers worden ervaren.

Het laatste wetenschappelijke onderzoek naar gezondheid in gebouwen na de pandemie en daarna

Joseph Allen, directeur van het Healthy Buildings Programme & John Macomber, universitair hoofddocent aan de Harvard University

Joseph Allen en John Macomber, academische leiders op het gebied van een gezond binnenklimaat, onthulden onderzoeksresultaten die het belang van luchtkwaliteit en ventilatie onder de aandacht hebben gebracht. Kijk hoe zij negen basisprincipes voor het creëren van een gezond gebouw onder de loep nemen en de positieve impact bespreken die de implementatie van onderzoeksresultaten kan hebben op het ontwerp van gebouwen.

Belangrijkste discussiepunten: ventilatie & luchtkwaliteit, thermisch comfort, stof en ongedierte

Hoe kunnen we bestaande gebouwen ontwerpen en transformeren voor kwaliteit en duurzaamheid?

Mette Tony, architect en eigenaar van studio Praksis

Bekroond architect Mette Tony ging met ons in gesprek over het belang van een lange levensduur van een gebouw en duurzame ontwerpbenaderingen waarbij bestaande materialen worden hergebruikt. Mette geeft voorbeelden van duurzame ontwerpbenaderingen voor oude en nieuwe gebouwen en pleit ervoor om waar mogelijk originele kenmerken in ere te herstellen om oude gebouwen een nieuw leven te geven.

Belangrijkste discussiepunten: authenticiteit & renovatie, duurzaam bouwen, onderhoud van gebouwen waarderen

Daylight Design Guide

Hoe maak je van schone, gezonde binnenklimaat de norm?

Lidia Morawska, Professor, Queensland University of Technology

Lidia Morawska, die de bijnaam 'koningin van de frisse lucht' heeft gekregen, besprak hoe ventilatie in gebouwen het risico op infecties en de overdracht van virussen vermindert. Lidia, door Time Magazine genoemd als sleutelfiguur van de 21e eeuw, verkende de mogelijkheden van een 'ventilatierevolutie' en de rol die frisse lucht kan spelen bij het verbeteren van het leven van mensen.

Belangrijkste discussiepunten: complexiteit van binnenklimaat, overdracht via de lucht, binnenklimaat monitoring & ventilatie 

Hoe kunnen we ontwerpen voor adaptief hergebruik?

Philip Buxbaum, SmartVoll Architekten

Toonaangevend architect Philip Buxbaum vertelt over het adaptief hergebruik van verlaten industriële gebouwen rond Salzburg en de transformatie ervan in levendige plekken waar de bewoners van kunnen genieten. Philip bespreekt wat er eigenlijk nodig is om adaptief hergebruik mogelijk te maken, waarbij deze ooit vergelijkbare gebouwen binnenstebuiten worden gekeerd, zodat ze de prachtige omgeving ten volle benutten en de gebruikers een band met het buitenleven geven. Digitale 3D simulatie tools zoals de Daylight Visualizer kunnen ook een verlichtingsstrategie waarbij een evenwicht wordt gevonden tussen goed verlichte ruimten en het gebruik van de bestaande gebouwstructuur.

Belangrijkste discussiepunten: reactivering van bestaande bronnen, afvalvermindering, daglichtvisualisatie

VELUX Build for Life 2021 Conference