CAD/BIM, de transformatie van het onderwijsgebouw de Marke

Duurzaam daglichtontwerp

Nauwkeurige tekeningen en vroegtijdige projectsamenwerking transformeren een onderwijsinstelling naar een gebouw met veel daglicht.

De Marke basisschool in Nederland
De Marke basisschool in Nederland

In 2018 sloot basisschool de Marke in Nederland haar deuren nadat er roest was ontdekt in de vloeren. De eigenaars besloten de onderwijsfaciliteit te herbouwen.  Een langdurige relatie tussen de architect en VELUX Commercial resulteerde in een Modulaire Lichtstraat.

De samenwerking tussen VELUX Commercial, gebouweigenaren en TenW architecten resulteerde in het gebruik van CAD/BIM software om tekeningen te maken bij het ontwerp van het project. Vervolgens werden daglichtoplossingen gekozen en in een vroeg stadium in de ontwerpplannen opgenomen met productbegeleiding. Daglicht ondersteunt de stemming, focus en het welzijn van actieve leerlingen.

School met modulaire lichtstraten - exterieur
School met modulaire lichtstraten - buitenaanzicht
School met modulaire lichtstraten - interieur
School met modulaire lichtstraten - binnenaanzicht

Op een hellend dak wordt daglich beschikbaar gemaakt via geprefabriceerde Modulaire Lichtstraten en venstergevels als onderdeel van een snelle en eenvoudige installatie. Een rij van 9 modules bevinden zich boven een open ruimte met trap.

Rolgordijnen verminderen verblinding en helpen de warmte te beheersen. Het schoolgebouw heeft geïntegreerde zonnepanelen en hergebruikte houten gevels. Dit maakt deel uit van duurzame en energie neutrale doelstellingen die de planeet helpen en de kosten verlagen.