{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

De VELUX Daylight Visualizer schijnt licht op een nieuw schoolgebouw

De opdracht om een nieuw schoolgebouw te ontwerpen omvatte een heldere ontwerpvisie: creëer een uitmuntende leeromgeving die leerlingen en de gemeenschap optimaal ondersteunt.

Inzicht in daglichtniveaus verbetert leerprestaties

Het schoolontwerp bestaat uit een groot blok met stalen frame, een compacte vloerplaat en ruimtes die over vier verdiepingen zijn verdeeld. In het hoofdgebouw baden de klaslokalen in daglicht dat binnenvalt via de verticale beglazing. De grotere gemeenschappelijke ruimtes, zoals de centrale hal, gangen, eetzaal en toneelstudio, bevinden zich in het hart van het gebouw. Het daglicht in deze ruimtes valt binnen door het dak.

In de activiteitenruimtes, zoals de sporthal, gymzaal en bibliotheek, was behoefte aan specifieke daglichtniveaus, zodat kon worden voldaan aan de vereiste specificaties van het Britse ministerie van Onderwijs. Voor centrale, grote, lage ruimtes was er ook behoefte aan berekende daglichtniveaus. Daarom nodigde Pozzoni Architecture VELUX Commercial uit om samen te werken aan het project en te helpen met het evalueren van de daglichttoetreding.

Het analyseren van daglichtniveaus maakt complexe ontwerpdoelen eenvoudig

Het oorspronkelijke ontwerp van de academie omvatte zes daken met 24 horizontale dakopeningen in verschillende vormen en maten. Voordat het gebouwontwerp werd geëvalueerd door TACE Engineering Practice om te controleren of het voldeed aan de voorschriften van het ministerie van Onderwijs, werd een 3D-model geanalyseerd door de Daylight Visualizer.

De gesimuleerde daglichtfactoren konden de daglichtniveaus, -hoeveelheid en -verdeling en het aanzicht van de ruimte bij natuurlijk licht nauwkeurig voorspellen. De gegevens werden geïnterpreteerd en gepresenteerd in een daglichtrapport van VELUX Commercial en toonden onverwachte resultaten.

Een analyse om kosten te besparen

Een van de suggesties was om het aantal lichtstraten terug te brengen van 24 naar 18 en om in een bepaalde ruimte helemaal geen lichtstraat te monteren. De vermindering van 24 naar 18 verlaagde de kosten voor levering en montage met 33%, wat neerkwam op een besparing van ongeveer 49.000 Britse Pond.

Uit de analyse bleek ook dat het verminderen van het aantal openingen en het wijzigen van afmetingen, type, invalshoek en oriëntatie de kwaliteit van het daglicht en de akoestiek aanzienlijk zou verbeteren. Dit leidde vervolgens tot een harmonieuzer geheel in het schoolgebouw.

Samenvatting


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Toegepaste producten

18 x Lessenaarsdak

Lessenaarsdak 5-30°

Een enkele rij lichtstraatmodules, ideaal voor platte daken.

Afbeelding van Lessenaarsdakoplossing Meer informatie over dit product

Aantal modules: 67

51 vooraf gemonteerde rolgordijnen

Lessenaarsdak 5-30°

Een enkele rij lichtstraatmodules, ideaal voor platte daken.

Afbeelding van Lessenaarsdakoplossing Meer informatie over dit product

Alice Parker

Associate bij Pozzoni Architecture

Door VELUX Commercial al vroeg te betrekken en de Daylight Visualizer tijdens de conceptfase te gebruiken, konden we met een gerust hart kiezen voor minder lichtstraten: efficiënt daglichtontwerp kan de eerste keer meteen goed gaan.

De VELUX Daylight Visualizer bevestigt de keuze om zonwering te gebruiken conform de specificaties van het ministerie van Onderwijs, in verband met schittering.

Het ministerie van Onderwijs vereist dat er zonwering wordt gemonteerd, tenzij lichtstraten op maximaal 15 graden van het noorden worden geplaatst. Als er geen zonwering wordt gespecificeerd, moet de aannemer aantonen dat er toch een juiste visuele omgeving kan worden gecreëerd. De VELUX Daylight Visualizer analyseerde de hoeveelheid schittering zeer grondig, waardoor in twee van de zes ruimtes geen zonwering geplaatst hoefde te worden. Ook dit leidde tot minder productie- en montagekosten.
Pictogram modulair systeem

Het modulaire systeem

Meer informatie over modulariteit, belangrijke voordelen en onze co-creatie met Foster + Partners.

Bekijk het modulaire systeem
Project support voor modulaire lichtstraten - pictogram

Wij helpen u graag

Onze lichtstraatspecialisten staan klaar om u door het hele proces te begeleiden, van ontwerp tot montage.

Aanvraag projectondersteuning

Andere referentieprojecten