Daglicht en architectuur

De beleving van licht, onze biologische klok en hoe ontwerpen voor meer welzijn

Skylights - Schemes for healthy buildings in screen

Uit onderzoek blijkt dat mensen ruimtes met daglicht prefereren boven ruimtes met kunstlicht. In de afgelopen anderhalve eeuw is door de overvloed aan kunstlicht en ander(e) werk(tijden) onze toegang tot daglicht verminderd.

Hoewel we ons in veel opzichten misschien bevrijd voelen van de door de natuur bepaalde cyclus van licht en donker, laat recent onderzoek zien dat deze tendens gepaard gaat met gezondheids- en sociale problemen. Een goed ontworpen gebouw dient ons weer te verbinden met de natuurlijke cyclus van de natuur.

Om het menselijk welzijn echt te verbeteren met onze ontwerpen, is er meer nodig dan het optimaliseren van afzonderlijke parameters, zoals temperatuur en vochtigheid. Wat nodig is, is een holistische benadering die de gezondheid ondersteunt op basis van de - onlangs door wetenschappers vastgestelde - vijf stappen naar meer welzijn.

Download ons e-book en lees alles over de effecten van daglicht in onze gebouwen samenleving en ontdek de vuistregels voor hoe gebouwen ontwerpen en gebruiken voor meer welzijn.

E-book downloaden