Biotechbedrijf Promega integreert daglicht in een duurzaam gebouwontwerp
Een imposant dak van maar liefst negenduizend vierkante meter bedekt het nieuwe gebouw van Promega in het Duitse Walldorf, Duitsland. Daglicht, frisse lucht en dwarsventilatie worden gerealiseerd via modulaire lichtstraten, als onderdeel van een groot project.
Een atrium vult een multifunctionele ruimte met daglicht
Promega biedt onderdak aan kantoren, logistieke en productieruimtes. Een van de projectdoelen die de architecten haas cook zemmrich hadden voor dit multifunctionele gebouw, was om op meerdere verdiepingen verschillende operationele faciliteiten te realiseren. Dochtermaatschappijen van de Promega Corporation werken nu samen onder het hellende sheddak, dat daglicht biedt voor meer dan 115 medewerkers. De gebouwgebruikers werken in een ruimte met opvallende houten balken en verdiepingen vol met daglicht.
De 250 lichtstraatmodules laten daglicht binnenvallen in de werkomgevingen via een atrium, dat mensen met de buitenwereld verbindt. Het ruimtelijke concept en de gebouwschil zijn zo ontworpen dat daglicht en frisse lucht diep doordringen in het gebouw.
Een sheddak met lichtstraten op het noorden biedt daglicht zonder schittering en laat zacht, natuurlijk licht binnenvallen. Daarom is er geen behoefte aan aanvullende rolgordijnen. Het sheddak bestaat uit een houten constructie die is afgedekt. Op de gevels bieden overkappingen en zonwering bescherming tegen direct zonlicht.
Naast de betonkernactivering op basis van geothermische buizen en de mechanische ventilatie, zorgen ook de lichtstraten voor een
comfortabel binnenklimaat. De triple beglazing zorgt voor extra thermisch comfort en draagt bij aan een lage U-waarde, om warmteverlies te minimaliseren. Verder draagt deze beglazing bij aan een duurzaam ontwerp, dat ook zonnepanelen bevat om het energieverbruik te verlagen. Meerdere modules kunnen worden geopend om een natuurlijk schoorsteeneffect te creëren in het atrium en de luchtstroom te bevorderen, waardoor de CO2-niveaus dalen. De lichtstraten dragen bij aan de duurzaamheidsdoelen doordat ze voor frisse lucht zorgen, waardoor er minder behoefte is aan airconditioning en het energieverbruik tijdens de warmere maanden daalt.
Het project werd genomineerd voor de VELUX architectuurwedstrijd 2022.