{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Een historische fabriek wordt getransformeerd tot een open kantoor

Sweco is een gerenommeerd wereldwijd architectuur- en ingenieursbureau dat ook consultancy biedt over milieu en wetgeving. Een van de kantoren staat in het Deense Aarhus en is de werkplek van 180 medewerkers. De medewerkers waren betrokken bij de ontwerpplannen om de fabriek, die in 1899 werd gebouwd, te transformeren tot een kantoor, als onderdeel van een renovatieproject. Tijdens dit project werden lichtstraten vervangen om de toevoer van daglicht en frisse lucht te optimaliseren.

Een gebouw ontworpen door en voor architecten

Het historische gebouw omvat een sheddak met lichtstraten dat in 1959 werd gebouwd, tijdens een industrieel tijdperk, toen het gebouw fungeerde als papierfabriek. De lichtstraten zijn gedurende de decennia vervallen en waren niet meer thermisch efficiënt. Daarnaast lieten ze onvoldoende daglicht binnen in de ruimtes, vanwege het verkleurde glas. De architecten en ontwerpers van Sweco begonnen plannen te maken om de fabriek te transformeren tot een modern kantoor. Daglicht stond centraal tijdens dit renovatieproject.

Daglicht onder één dak voor alle medewerkers

In totaal werden er 432 sheddak-modules gemonteerd in negen rijen, met triple beglazing voor een verbeterd thermisch comfort. Om ervoor te zorgen dat het modulaire lichtstraatsysteem op de bestaande dakstructuur zou passen, werden er per rij twee speciale eenheden ontworpen. 63 modules bieden ventilatie, voor frisse lucht en lagere CO2-niveaus. Daarnaast is er gekozen voor rook- en warmteafvoer (RWA) voor extra veiligheid in geval van brand.

Er werd voor VELUX modulaire lichtstraten gekozen vanwege de betaalbaarheid en kwaliteit. Door het uniforme ontwerp en de verborgen aandrijvingen zien vaste en ventilerende modules er hetzelfde uit.

Duurzaam ontwerp als onderdeel van een renovatieproject

Als onderdeel van de duurzame doelen werden de dak- en gebouwstructuur behouden, evenals de oorspronkelijke bakstenen en het originele beton. Door de bakstenen te hergebruiken werd de levensduur van bouwmaterialen verlengd.

Er is ook een lagere CO2-voetafdruk gerealiseerd omdat er minder behoefte was aan materialen. Het vervangen van de lichtstraten heeft ook geleid tot minder verbruik van kunstverlichting, omdat er een optimale hoeveelheid daglicht naar binnen viel. Het team van Sweco heeft uitstekend gebruik gemaakt van bestaande materialen om een oud gebouw een nieuw leven in te blazen.

Samenvatting


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Toegepaste producten

9 x Sheddak

Sheddak 25-90°

Een enkele rij lichtstraatmodules voor shed- of zaagtanddaken.

Afbeelding van Sheddakoplossing Meer informatie over dit product

Aantal modules: 432
63x RWA en comfortventilatie

Afmetingen gebouw: Kantoorruimte van 3100 m2

Sheddak 25-90°

Een enkele rij lichtstraatmodules voor shed- of zaagtanddaken.

Afbeelding van Sheddakoplossing Meer informatie over dit product

Anders Lyhne

Creative Director, Sweco

Bij dit renovatieproject was het belangrijk om een ontwerp te maken waarbij daglicht de gehele ruimte vult.

Anders Lyhne

Creative Director, Sweco

We wilden dat al onze mensen in Aarhus onder één dak in één open ruimte samen konden werken. Door inzicht te krijgen in hoe daglicht binnenvalt in een ruimte, hebben we een kantooromgeving kunnen creëren waar elke medewerker zich verbonden voelt door het daglicht. Dat was een van de voornaamste doelen tijdens de renovatie. Nu is daglicht iets waar iedereen dagelijks van geniet.

Pictogram calculator

Ontvang een prijsindicatie

Vraag naar een prijsindicatie voor uw lichtstraatoplossing.

Ontvang een prijsindicatie
Project support help for modular skylights - icon

Wij helpen u graag

Onze lichtstraatspecialisten staan klaar om u door het hele proces te begeleiden, van ontwerp tot montage.

Aanvraag projectondersteuning

Andere referentieprojecten