Welke aspecten van daglichtontwerp vallen onder EN 17037?


VELUX modulaire lichtstraten met binnenzonwering

De nieuwe Europese norm voor werken met daglicht gaat over vier gebieden: daglichttoetreding, uitzicht naar buiten, toegang tot zonlicht, voorkomen van schittering.

Sommige ontwerpers hebben misschien al ervaring met daglichtontwerp, maar de andere drie aspecten geven de norm een breder kader.

Deze blog biedt een overzicht van deze vier domeinen, bij wijze van introductie van de norm.

  1. Daglichttoetreding
    Daglichttoetreding, of het daglichtniveau, stelt gebruikers in staat om taken uit te voeren. Daarnaast speelt de hoeveelheid daglicht een rol bij het bepalen van de behoefte aan kunstverlichting. Dit kan worden beoordeeld met behulp van klimaatgebaseerde modellen of door de daglichtfactor te berekenen.
  2. Uitzicht naar buiten
    De gebruikers van een gebouw dienen een breed, helder uitzicht naar buiten te hebben. EN 17037 bekijkt hoe weids en ver het uitzicht naar buiten is, evenals de 'landschapslagen' (lucht, landschap en grond). Het uitzicht dient helder, ongehinderd en neutraal van kleur te zijn. De weidsheid van het uitzicht kan via een gedetailleerde of eenvoudige benadering bepaald worden. Hoe ver het uitzicht reikt en hoeveel lagen er zijn, wordt allebei berekend met één methode.
  3. Toegang tot zonlicht
    Toegang tot of blootstelling aan zonlicht is comfortabel en gezond voor de gebruikers van panden, kinderdagverblijven en gezondheidsinstellingen. Door middel van gedetailleerde berekeningen of tabellen kan de dagelijkse toegang tot zonlicht berekend worden.
  4. Voorkomen van schittering
    Het is eveneens belangrijk dat gebruikers geen last hebben van schittering, in het bijzonder diegenen die niet zelf kunnen bepalen waar ze zitten. De kans op schittering wordt berekend met de daylight glare probability (DGP) of een standaardtabel met waarden voor de materialen waar de zonwering van gemaakt is.
E-book over de nieuwe daglichtnorm EN 17037

Hoe wordt daglichttoetreding gemeten?

EN 17037 biedt architecten en ontwerpers flexibiliteit, waardoor de norm begrijpelijk en toepasbaar wordt. Daarom stelt de norm dat er een minimumprestatie moet worden bereikt op elk van de vier daglichtaspecten.

Naast de minimumaanbevelingen zijn er twee prestatieniveaus: gemiddeld en hoog. Gebruikers van de norm kunnen zelf het prestatieniveau kiezen dat het best past bij het gebouwontwerp en het beoogde gebruik van het pand. Er is een vereenvoudigde en gedetailleerde methode beschikbaar waarmee elk ontwerpgebied kan worden beoordeeld.

VELUX Commercial specialiseert zich in daglichtoplossingen voor utiliteits- en industriële gebouwen. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe onze lichtstraten kunnen bijdragen aan daglicht in uw project. Ontdek meer over de reden waarom de norm is opgesteld en op welke gebouwen hij van toepassing is.

Binnenkijken in dit hoofdkantoor met een atrium vol lichtstraten, Hydrographic Office

Binnenkijken in dit hoofdkantoor met een atrium vol lichtstraten, Hydrographic Office - zie praktijkcase

Gerelateerde artikelen

Afbeelding interieur hoofdkantoor DSV met VELUX modulaire lichtstraten

De nieuwe Europese Norm EN 17037 gaat over daglicht in gebouwen. EN 17037 werd eind 2018 gepubliceerd en is de eerste Europese norm die exclusief focust op daglichtontwerp in gebouwen.

Afbeelding interieur Glenpark Early Years met VELUX modulaire lichtstraten

De nieuwe Europese norm voor daglichttoetreding in gebouwen, EN 17037, is zo opgesteld dat hij op elk soort gebouw kan worden toegepast.