2. Wat is de U-waarde?
De
U-waarde van een bouwelement drukt de hoeveelheid energie uit die van de warme naar de koude kant wordt doorgegeven. Hoe lager de U-waarde, hoe minder energie er wordt overgedragen. Het is vaak het doel om de U-waarde van bouwelementen te verlagen om het warmteverlies, en daarmee de verwarmingsbehoefte, van het gebouw te verminderen.
De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. In beglazingsconstructies wordt warmte van binnenuit door de isolerende glaseenheid naar buiten overgedragen door straling, convectie (warme lucht stijgt, koude lucht daalt) en geleiding.
Voor zowel G-waarden als U-waarden kunnen prestaties worden opgegeven voor de hele beglazingseenheid of alleen voor de middelste ruit. Zoals de namen al suggereren, houden de waarden voor de hele eenheid rekening met zowel de beglazing als het kozijn, terwijl de waarden voor de middelste ruit alleen betrekking hebben op de beglazing.
De waarden voor de middelste ruit lijken lager, omdat het effect van het kozijn niet wordt meegerekend. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat gelijksoortige vergelijkingen worden gemaakt tussen verschillende producten en dat representatieve waarden worden gebruikt bij de beoordeling van het hele gebouw. Lees meer over de U-waarde.
Feiten over U-waarde:
- Meet de warmteoverdracht van warme naar koude gebieden
- Lagere U-waarden = betere isolatieGemeten in W/m²K
- Warmteoverdracht door:
- Straling
- Convectie (luchtbeweging)
- Geleiding